Andelsgarant er baseret på egne erfaringer

Mette og Jørgen Kenfelt har været iværksættere siden 1989, og de har om nogen oplevet at få succes som selvstændigt erhvervsdrivende. I 1989 etablerede de virksomheden Kometh & Company, som havde speciale i gaver til virksomhedernes medarbejdere – herunder julegaver, jubilæumsgaver og så videre.

Virksomheden blev hurtigt en kolossal succes og bestod på et tidspunkt af mere end 50 ansatte – man var ubetinget markedets største udbyder, og Kometh & Company leverede gaver til 45 procent af de danske virksomheder med over 500 ansatte.

Derudover var virksomheden den første til at producere såkaldte e-shop-løsninger til virksomheder i 1999, hvor man selv kunne vælge sit sortiment.

 

Fra succes til fiasko

»Vi red på en bølge og havde virkelig fundet vores berettigelse i markedet. Vi havde kolossal succes. Vi leverede julegaver og øvrige gaver til stort set alle de store brands i Danmark – Grundfos, TDC, LEGO, Danfoss, Novo Nordisk og så videre. Men træerne vokser ikke ind i himlen … I takt med at vi voksede, og at vi desuden havde et personligt ønske om at stifte familie, gjorde vi os også nogle dyrt købte erfaringer. Vi valgte blandt andet at få investorer ind, og vi ansatte en ny CEO. Den nye ledelse ville udvide forretningen og satse på hele BtC segmentet, hvor vi jo tidligere havde satset på BtB,« fortæller Mette Kenfelt. Og Jørgen Kenfelt fortsætter:

»Det var en helt forkert beslutning, for markedet var på det tidspunkt slet ikke modent til nethandel, og det kostede rigtig mange penge og hele vores livsværk. I 2003 startede vi forfra, og i løbet af få år formåede vi at bygge en ny succesfuld gavevirksomhed, Kenfelt, op med stor opbakning fra kunder, medarbejdere, bestyrelse og vores bankforbindelse. Men så kom finanskrisen – ’BUM’, sagde det – og vores forretningsmodel blev revet væk under os fra den ene dag til den anden.

Der skete det, at selv om at virksomhederne stadig gerne ville købe gaver til medarbejderne, så krævede de nu længere betalingsbetingelser, og vores leverandører ville naturligvis have stillet en bankgaranti for, at de fik deres penge. Fra den ene dag til den anden kunne bankerne pludselig ikke hjælpe, og vi stod i et kæmpe dilemma … Vi havde ordrerne, men vi kunne ikke få vores leverandører til at producere og levere, fordi vi ikke kunne stille dem en banksikkerhed.«

 

Gordisk knude

Virksomheden havde nogle uhyggeligt hårde år og frustrationerne over bankernes afvisning og de manglende finansieringsmuligheder tog til: »Jeg spekulerede på det dag og nat, og jeg underholdt hele mit netværk med det – der måtte findes en løsning, tænkte jeg. Så en dag sad jeg og talte med en god ven, der er uddannet inden for den finansielle verden, og så pludselig kom hele andelstankegangen op – hvorfor ikke udarbejde en finansiel lånemulighed der tog afsæt i andelsbevægelsens tankesæt?

Vi blev hurtigt enige om, at her kunne der ligge en mulighed for at løse den gordiske knude, så vi aftalte at forfølge idéen. Vi mødtes i et halvt år hver eneste tirsdag aften, hvor vi diskuterede og skrev ned, til vi segnede. Og resultatet blev, at vi havde produktet klar i 2013,« fortæller Jørgen Kenfelt, inden Mette Kenfelt fortsætter:

»Lige som vi skulle til at gå i luften med hele andelsgarant-tankegangen, blev vores ældste datter alvorligt syg. Og da familien altid er førsteprioritet for os, kom det naturligvis til at fylde rigtig meget for Jørgen og mig i de kommende år,« fortæller Mette Kenfelt.

 

Hvor der er vilje er der vej

Sygdommen har haft store konsekvenser for hele familien, så er der ingen tvivl om, at når talen falder på netop det, som familien har været igennem, og de kampe som de har måttet kæmpe, så kommer der et terrierinstinkt op, som også er kendetegnende for en typisk iværksætter.

»Hvor der er vilje, er der vej. Vi tror på, at der findes en løsning på alt. Vi lever efter, at man kan hvad man vil, og vi ved, at det er op til hver enkelt at bidrage og gøre forskel uanset opgave – og altid på en ordentlig måde med fokus på respekt og ansvarlighed,« fortsætter Mette Kenfelt.

I løbet af det seneste år har Jørgen og Mette været ude at tale med flere interessenter, herunder investorer om Andelsgarant. Og hele idéen er blevet taget rigtig godt imod.